foto's volgen

 

 

 

OP BEZOEK BIJ DE MOLEN IN PAESENS.

 

Donderdag, 19 maart, was het dan zover. De reis naar het noorden,
Paesens, kon beginnen. We waren met zo’n 6 auto’s vol met kinderen
van groep 3 en 4 en hun begeleiders uit Veenwouden.


De pake van een van die kinderen was molenaar op molen de Hond,
en zo werd een bezoekje gepland.
Onderweg werden al enkele (wind) molens gespot, maar toen
we dichterbij Paesens kwamen, werd het blikveld verruimd en zagen
we in de verte al de molen die prachtig stond te draaien in de noordenwind. Het weer was prachtig, de aanblik mooi! Dichterbij gekomen, maakte de ene helft kennis met molenaar Frits Bloem, terwijl de andere helft verder ging om voorbij de dijk te wandelen langs het water.

Frits vertelde het ene mooie verhaal na het andere, de geschiedenis van de molen, de verschillende standen van de wieken wanneer die stilstonden. Ook de verloedering van de molen kwam aan de orde, nadat de deur gesloten was. De molen werd in ere hersteld en kon weer functioneren.
De geur was heerlijk ouds, de aanblik ook: grote houten balken met gaatjes erin, voorwerpen van vroeger, oude knipsels en foto’s, het leek een klein museumpje. We mochten via de soms steile trap naar boven, waar kleine model molentjes waren opgebouwd. Weer volgde een zee aan informatie over de molen en al wat er te zien was op de eerste etage. We klommen hoger, naar de etage met het balkon eraan. Middels datzelfde balkon hadden we een prachtig uitzicht! Frits gaf een demonstratie van hoe je de wieken moest stilzetten, meester zijn kracht werd op de proef gesteld toen de kap wat gedraaid moest worden. Later werd de “rem” eraf gehaald en de wieken begonnen weer prachtig te draaien. Interessante vragen werden er door de kinderen ook gesteld: draait de molen ook wanneer er storm staat? Frits kon middels een anekdote vertellen wat je moest doen wanneer er storm was voorspeld. Tussen uilenballen door gingen weer naar het binnenste van de molen om nog maar een etage te klimmen. Menig kind keek toch wel wat angstig uit zijn of haar ogen toen we weer een steile trap moesten beklimmen. We waren bij het gedeelte waar meel werd geproduceerd. We weten nu wat luien is en hoe dat gaat….. nou alleen de kap stond ons nog boven het hoofd, we gingen niet verder. We mochten aan de spannende terugreis beginnen, wel achterste voren de trappen af! Toen we na een poos onder waren, en er getrakteerd was op een heerlijk paaseitje, gingen we allemaal eten en drinken onder de molen in de zon! Na enig tijd gingen we wisselen van activiteit waarna we tegen half 12 zeer voldaan en wat bruiner geworden huiswaarts keerden. Wat was het een prachtige ochtend en wat is Paesens een prachtige plek om weer eens terug te komen!


Atze Marten Demmer
Leerkracht groep 3 en 4
CBS de Frissel Veenwouden.

http://www.defrissel.pcbodantumadeel.nl/

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb